Verzorging

Kameleons zijn niet de makkelijkste reptielen om te houden. Het zijn namelijk stressvolle dieren, die een goed aangepaste leefomgeving nodig hebben om zich op hun gemak te voelen. Als aan de eisen voor die leefomgeving wordt voldaan, zullen zij zich tevreden door hun terrarium voortbewegen.

Op deze pagina vind je informatie over:

Afmetingen van een terrarium  – Warmtelampen  – UVB-lamp  – Luchtvochtigheid  – Drinkmogelijkheid – Ventilatie – Klimmogelijkheid – Beplanting  – Bodembedekking – Voeding – Supplementen

Wij geven op deze website informatie en advies over de verzorging van een kameleon. Mocht je alsnog vragen hebben, stel dan gerust je vraag via het contactformulier.


Afmetingen van een terrarium

Het terrarium voor een Furcifer Pardalis man dient een minimale grootte van 80 cm breed, 50 cm diep en 100 cm hoog te hebben. Vrouwen mogen wat kleiner gehouden worden

Een groter terrarium is altijd beter, omdat de Furcifer Pardalis een grote kameleon is, die van klimmen houdt. Wanneer er een achterwand en een bodem in het terrarium worden geplaatst (wat op zichzelf zeker niet verkeerd is), zal dit al snel veel ruimte innemen, waardoor de kameleon minder bewegingsvrijheid heeft. Dit is iets om rekening mee te houden bij de aanschaf van een terrarium.


Ventilatie

Bij een gaasterrarium is er al snel genoeg of zelfs te veel ventilatie. Bij een terrarium van glas of betonplex moet er bij de voorkant onder de deurtjes een ventilatiestrook zitten. Daarnaast moet een groot deel van de bovenkant uit gaas bestaan.

Let erop op is er geen condens aan de binnenkant van het terrarium,. dan is er voldoende ventilatie.


UVB-lamp

Uv-straling kan niet ontbreken in het terrarium van een kameleon.

Kameleons hebben Uv-licht nodig voor de groei van hun botten. Het licht zorgt voor de synthese van vitamine D3, waardoor calcium in de botten opgenomen kan worden.

Als een kameleon niet voldoende aan Uv-straling wordt blootgesteld, is de kans op vergroeiingen aanzienlijk.
Vanuit onze eigen ervaring raden wij aan de TL-lampen van Zoo-med T5HO als UV-bron te gebruiken. Vervang deze lampen elke 8 maanden om voldoende afgifte van Uv-straling te garanderen.

Uv-straling kan niet door glas heen komen. Plaats de TL-lamp daarom op de bovenkant van het gaas Het is aan te raden om een TL-lamp over de gehele breedte van het terrarium te plaatsen. Een reflector aan de bovenkant van je Uv-lamp verhoogt de afgifte en productiviteit van de lamp aanzienlijk.

Let er op dat de maaswijdte van het gaas niet te fijn is. Hoe fijner het gaas is, hoe minder Uv-licht er namelijk door heen komt.
Het is aan te raden de lamp te laten branden van 09.00-19.00.


Warmtelamp

Kameleons zijn koudbloedige dieren, daarom is het belangrijk dat zij zich goed kunnen opwarmen onder een warmtelamp. De wattage ( warmteafgifte) die je nodig hebt hangt af van het type kameleon dat je hebt, de grootte van je terrarium en de plaats waar je terrarium staat. Zorg daarom dat de temperatuur van je terrarium meetbaar is door een thermometer in het terrarium te bevestigen.

Let er op dat de kameleon niet bij de lamp kan komen. Door te dicht bij of tegen de lamp aan te komen kan een kameleon ernstige schade oplopen, zeker omdat hij het door zijn koudbloedigheid niet door heeft als hij verbrandt. Het beste is dan ook om de lamp buiten het terrarium te bevestigen en deze vanaf de bovenkant op het terrarium te richten. De lamp kan op die manier door het gaas zijn warmte afgeven naar beneden. Het is aan te raden de lamp te laten branden tussen 07:30 en 20:30.

Voor de Furcifer Pardalis geldt dat de ideale luchttemperatuur in het terrarium tussen de 22 en 26 graden bedraagt. De temperatuur 25 cm onder de warmtelamp ligt dan het liefst tussen de 27 en de 32 graden.


Luchtvochtigheid

Panterkameleons hebben een luchtvochtigheid nodig van ongeveer 60 tot 70 procent. Dit kan bereikt worden met een sproeisysteem, of door een paar keer per dag met de hand te sproeien.

Bij een te lage luchtvochtigheid is de kans groot dat een kameleon zich tijdens zijn vervelling moeilijk van zijn oude huid kan ontdoen. Voldoende luchtvochtigheid is ook van belang omdat kameleons vocht tot zich nemen door de druppels van de bladeren, die ontstaan zijn door het sproeien, op te drinken.

Met het gebruik van echte planten verhoog je de luchtvochtigheid en ontstaat er een stabieler klimaat. Tevens zorgen de planten er voor dat het teveel aan water opgenomen wordt en de bodem niet te nat is.

Wanneer je met de hand sproeit is het aan te raden om zeker twee maal per dag goed te sproeien. Gebruik je een automatisch sproeisysteem, laat die dan ongeveer vier keer per dag 15 à 25 seconden sproeien. Dit zijn richtlijnen. Het is belangrijk om voor het aanschaffen van een kameleon zelf te testen of de luchtvochtigheid op peil blijft, de bodem niet te nat is en er genoeg druppels op de bladeren blijven liggen. Met warm weer kan het zijn dat het water sneller verdampt en de luchtvochtigheid daalt. Je kan er dan voor kiezen om vaker of langer te sproeien, zodat de luchtvochtigheid op peil blijft en je kameleon genoeg kan drinken.


Drinkmogelijkheid

Zorg voor voldoende echte planten met grote bladeren in het terrarium.. Echte planten hebben het grote voordeel dat waterdruppels er beter op blijven liggen, waardoor de kameleon genoeg te drinken heeft.

Zoals eerder gezegd kan het met warm weer zo zijn dat het water sneller verdampt, waardoor de luchtvochtigheid daalt. Je kan er voor kiezen om vaker of langer te sproeien, zodat je kameleon genoeg kan blijven drinken.

Let er op dat je een paar keer per week het waterreservoir verschoont met schoon drinkwater.


Beplanting

Planten mogen niet ontbreken in het terrarium. Kameleons gebruiken druppels van de bladeren van de planten om te drinken Daarnaast gebruiken zij planten om te klimmen en zich voort te bewegen, en om zich achter te verstoppen.
De Furcifer Pardalis leeft graag in dicht begroeide bosjes, daarom is het voor dat type kameleon belangrijk om een paar dicht begroeide plekken te creëren waar de kameleon zich in terug kan trekken. Het is een goed idee om een mooie stabiele tak of liaan van 20 à 25 cm onder de warmtelamp te plaatsen. Dit zal de plek worden waar de kameleon vaak op te vinden is om zijn lichaamstemperatuur op te warmen

Let erop dat er geen planten in het terrarium staan die gevaarlijk of giftig kunnen zijn voor een kameleon.

Veel gebruikte planten in een kameleonterrarium zijn:

 • Epipremnum pinnatum
 • Aglaonema commutatum, costatum, crispum
 • Calathea lancifolia
 • Chamaedora elegans
 • Chlorophytum comosum
 • Ficus
 • Hypoestes phyllostachya
 • Maranta leuconera
 • Monstera deliciosa
 • Nephrolepis exaltata
 • Scindapsus pictus


Mogelijkheid om te klimmen

Panterkameleons zijn echte klimmers. Het is van groot belang dat er genoeg takken en bladeren door de hele bak heen aanwezig zijn. Zorg er voor dat er genoeg takken en of lianen zijn met behulp waarvan de kameleon zich kan voortbewegen.

Ook is het van belang dat een Kameleon zich kan verstoppen. Zorg daarom voor genoeg beplanting in het terrarium.


Bodembedekking

Planten in een terrarium kunnen in een pot gehouden worden, maar je kan ze ook de bodem laten bedekken. Zo’n bodembedekking zorgt voor een natuurlijker leefomgeving. Daarnaast hebben planten op die manier meer ruimte om te groeien.

Veel gebruikte bodembedekking is:

 • Cocosgrond
 • Potgrond zonder meststoffen
 • Speelzand
 • Combinatie van speelzand en potgrond/cocosgrond

Let er op dat je geen houtsnippers of klanten losse takjes als bodembedekking. Dit kan bij het schieten van een insect in de bek van de kameleon komen en daar ernstige schade aan de tong veroorzaken.


Voeding

Panterkameleons zijn insectivoren en eten dus alleen insecten. Levende insecten zijn bij veel dierenwinkels te halen of bij een webshop te bestellen.

Zorg voor voldoende afwisseling in het voer. Alleen krekels en sprinkhanen aanbieden is bijvoorbeeld niet voldoende. Naarmate de kameleon groeit is het verstandig om ook grotere insecten te kopen. Zo heeft de kameleon aan een paar insecten al genoeg en krijgt hij sneller zijn voedingstoffen binnen.

Veel gegeven insecten zijn:

 • Krekels
 • Sprinkhanen
 • Wasmotlarven
 • Moriowormen
 • Dola’s
 • Dubia’s
 • Krulvliegen

Let erop dat bij grote sprinkhanen weerhaakjes aan de springpoten zitten. Het is verstandig om deze te verwijderen,  zodat er geen inwendige schade bij de kameleon kan ontstaan.
Dola’s hebben en zeer sterke kaak. Daarom is het aan te raden om de kop te verwijderen voor het voeren.

Insecten los laten lopen in een dicht terrarium is zeker mogelijk. Echter, de insecten kunnen wel vernieling aanbrengen aan je planten, en kunnen in de nacht, wanneer de kameleon slaapt, aan zijn huid knabbelen. Aan te raden is daarom om de insecten in een bakje te stoppen en die te plaatsen op een slimme plaats, waar de insecten niet nat gesproeid kunnen worden. De kameleon zal al snel door hebben waar hij zijn voeding vandaan kan halen. Op latere leeftijd is de kans groot dat hij uit de pincet gaat eten, of dat hij, wanneer er een insect in de bak wordt gestopt, dat insect al binnen enkele munten opeet. Het kan in dat geval niet veel kwaad om enkele insecten los in de bak te hebben lopen.


Supplementen

Kameleons moeten vitaminen en mineralen toegediend krijgen om hun lichaam gezond te kunnen laten werken. Deze supplementen zijn verkrijgbaar in poedervorm, zodat ze over de insecten gestrooid kunnen worden. Als je bijvoorbeeld een krekel bepoedert en deze vervolgens in het terrarium plaatst, zal de kameleon door het opeten van het insect de supplementen binnen krijgen.

Veel gebruikte voedingssupplementen zijn:

 • Zoomed Reptivite without D3
 • Minerall
 • VitaTotaal
 • Zoomed Repti Calcium

Bepoeder de insecten enkele malen per week.

Let er op een te hoge dosering kan ernstige gevolgen hebben voor een kameleon.­